Elektroterapija, fizikalna terapija strujom, TENS, Vračar, Beograd

Elektroterapija

Elektroterapija | Fizikalna terapija Beograd
Šta je elektroterapija?

Elektroterpija je primena struja u terapijske svrhe. Koristimo različite vrste struja, a izbor zavisi od njihovog delovanja i efekta koji želimo da postignemo.

Galvanska struja

To je jednosmerna konstantna struja koja se primenjuje kod bolnih stanja, reumatskih oboljenja, otoka, povreda nerava i dr. Indikacije za primenu galvanske struje: neuralgije, neuritisi, periferne lezije i paralize (ubrzava ishranu nerva i oporavak), periartritis, bursitis, tendonitis, entezopatije (zapaljenje mekih tkiva oko zglobova), artroze, arthritis (bolna kolena kukovi, zglobovi šake), cervikalni I lumbalni sindrom, postraumatski otoci i hematomi, distorzije (povrede mekih tkiva).

Kontraindikacije: defekti kože na mestu primene, ekcemi, mladeži, dermatitis, metal u tkivu, febrilna stanja, akutni gnojni procesi, krvarenja sklonost ka krvarenju, srčani pejsmejker, dekompezacija srca, pluća, bubrega i jetre.
Elektroforeza

Elektroforeza je metoda kojom se, na najbrži način, pomoću galvanske struje vrši unošenje potrebnog leka, lokalno, tačno na povređeno mesto, time se zaobilazi želudačni trakt i krvotok jetre. Na tretiranom mestu se stvara depo leka, pa je delovanje leka duže.

Dijadinamične struje

Dijadinamične struje predstavljaju kombinaciju različito modulisanih impulsa po intenzitetu, obliku i amplitudi (impulsne) i galvanske komponente. One imaju izraženo analgetsko dejstvo, deluju na smanjenje otoka i poboljšavaju cirkulaciju (širi krvne sudove, smanjuje otok i hematom), smanjuje spazam mišića i time redukuje bol. Koriste se i za stimulaciju mišića nakon kraćeg ili dužeg mirovanja.

INDIKACIJE za primenu DDS: artroze i artritis u fazi jakih bolova, cervikalni i lumbalni sindrom, neuralgije, neuritisi, radikulopatije, distorzije, kontuzije, subluksacije (povrede mekih tkiva), postraumatske kontrakture (ukočenost zglobova), algodistrofični sindrom (Sudekov sindrom), poremećaji periferne cirkulacije.

Kontraindikacije: defekti kože, graviditet, krvarenja, sve vrste paraliza, pareza, akutni i subakutni tromboflebitis i zapaljenje dubokih vena; kalkuloza (kamen) u zučnim i mokraćnim putevima

TENS (transkutana električna nervna stimulacija)

TENS je jedna od najboljih metoda u borbi protiv bola. Koristi se kod akutnog subakutnog i hroničnog bola. Struja deluje tako što blokira impulse za bol koji se nervnim vlaknima prenose u centralni nervni sistem. Primenjuje se kod bola u leđima, reumatskih bolova, neuralgija, migrena i fantomski bol i dr.

Kontraindikacije: povrede na koži, metal u polju prostiranja, pejsmejker

Interferentne struje

Interferentne struje omogućavaju pacijentu da kontroliše bol i predstavljaju dva kola srednjefrekventne struje koja se ukrštaju duboko u tkivu čime se dobija naizmenična niskofrekventna struja. One deluju na smanjenje bola (smatra se snažnije nego druge vrste struja), na povećanje prokrvljenosti tkiva i veći dotok kiseonika u tkivo, ubrzavaju zarastanje kostiju nakon preloma-stvaranju kalusa (mogu da se koriste i kad postoji metalni implantant u telu), stimulišu oporavak povređenih nerava i dr

Kontraindikacije: opste KI, akutni i subakutni tromboflebitis flebotromboza, srčani pejsmeker, kalkuloza (kamen) zučnih i mokraćnih puteva, poremećaji srčanog ritma.

Ruske struje

Ruske struje se koriste za stimulaciju zdravih mišića, za povećanje snage i poprečnog dijametra mišića. Ruski lekar Jakov Koc je objavio 1977. godine da je korišćenjem ovih struja, kod ruskih sportista na olimpijadi postigao povećanje mišićne snage za 30 – 40 procenata jer je koristio ove struje kao dodatni trening. Ove struje se koriste i u slučajevima kada je zbog dužeg mirovanja nastala atrofija mišića, pa je pokret otežan ili nemoguć i kod određnog stepena skolioze za jačanje leđnih mišića.

  • Galvanska struja - To je jednosmerna konstantna struja koja se primenjuje kod bolnih stanja, reumatskih oboljenja, otoka, povreda nerava i dr.
  • Dijadinamične struje Dijadinamične struje predstavljaju kombinaciju različito modulisanih impulsa po intenzitetu, obliku i amplitudi (impulsne) i galvanske komponente.
  • Interferentne Interferentne struje predstavljaju dva kola srednjefrekventne struje koja se ukrštaju duboko u tkivu čime se dobija naizmenična niskofrekventna struja