Ultrazvuk kolena, koleno ultrazvučni pregled: Beograd, Srbija

Ultrazvuk kolena

Ultrazvuk kolena | Fizikalna terapija Beograd
Zglob kolena

Zglob kolena je najveci zglob u ljudskom telu koji trpi najveće opterećenje. Koleno je zglob koji spaja butine sa potkolenicom i sastoji se od dve artikulacije: jedna između femura i tibije i jedna između femura i patele. Koleno je veoma komlikovan zglob koji omogućava savijanje, istezanje, kao i blagu medijalnu i lateralnu rotaciju.

Uzroci i simptomi 

Postoji nekoliko mogućih uzroka za bol u kolenu:

  • Istegnuće ligamenata- kod istegnuća ligamenata oseća se umereni bol sa unutrašnje strane kolena, bez izraženog otoka i podliva. Koleno je stabilno. Prilikom pritiska pojačava se bol;
  • Parcijalno kidanje ligamenata - prisutan je bol koji se pojačavu pri pokretu. Javlja se Koleno je stabilno. Kod ovog tipa povreda naročito su opasni pokreti zaustavljanja, promene smera i dejstva spoljašnje sile koje mišići ne mogu da apsorbuju zato što su suviše iznenadni ili snažni;
  • Potpuno kidanje ligamenata - javlja se jak bol. Hod je značajno otežan. Otok je prisutan. Koleno je nestabilno. U većini slučajeva, dolazi do prsnuća prednjeg ukrštenog ligamenta;
  • Povreda meniskusa - uva povreda se javlja pri učestalim traumama i kod većih rotacijskih kretnji kolena. Do povrede može da dođe pri dužem čučanju, odnosno pri jače savijenom položaju kolena. Pored bola, ograničenog pokreta u kolenu mogućeg crvenila i otoka, jedan od pouzdanih simptoma koji ukazuju na povredu meniskusa je nemogućnost potpunog ispravljanja noge.

Bol u kolenu najčešće prouzrokuju sportske aktivnosti. Usled prenaprezanja ligamenata pri lošem doskoku, mogu se javiti ozbiljne povrede kolena. Povrede ligamenata se javljaju kada dođ do prekoračenja pozicije stabilnosti kolenog zgloba. Nagla promena smera pri trčanju , doskok i slično imaju za posledicu kidanja prednjeg ukrštenog ligamenta ACL.

Vrlo često se kod povrede kolena čuje jak zvuk, što je siguran znak da je došlo do ozbiljne povrede kolena. Sportisti vrlo često završavaju sportsku utakmicu posle ovakvih povreda, ali kada se zglob ohladi osećaju jak bol i otežano kretanje.

Bolesti kolena
  • Artroza - gubitak ii oštećenje krskavice;
  • Artritis - upala zglobova. Artritis je opšti naziv za više od 100 oboljenja, koja su povezana sa upalom zglobova. Tri najčešća oblika artritisa uključuju osteoartritis, reumatoidni artritis i giht. Osteoartritis je najčešći tip artritisa i nastaje usled trošenja zglobnih površina. Jedan od zglobova koji je najčešće zahvaćen artritisom je koleno, a osteoarthritis kolena zove se još i gonartroza;
  • Gonartroza - kod gonartroze strada zglobna hrskavica u kolenu. Zglobna hrskavica je glatka površina koja prekriva završne delove kostiju i ima ulogu da amortizuje pokrete u zglobu i omogući nesmetano obavljanje pokreta u zglobu kolena;
  • Krepitacije - škljocanje i grebanje iz zglobova pri pokretanju zgloba;
  • Kontrakture u samom zglobu - ograničenje pokretljivosti zgloba u nekim ili svim smerovima, do kojeg može doći zbog različitih patoloških procesa u samom zglobu ili okolnom tkivu. Ograničenje je stalno i odnosi se na aktivna i pasivna kretanja u zglobu.
Ultrazvuk kolena
Ultrazvuk ili ultrazvučni pregled kolena je neinvazivna dijagnostička metoda koja uz pomoć ultrazvučnih talasa visoke frekvencije omogućava direktno i neposredno posmatranje mekih tkiva u kolenu (mišići, tetive, ligamenti itd). Pregled traje  15-30 minuta, a po potrebi i duže.

Ultrazvuk kolena prikazuje oštećenja mekih tkiva bolje od rengena, hrskavica malih zglobova, ciste ili tumore.  Ultrazvučni pregled jasno pokazuje moguća oštećenja na mekim tkivima u kolenu. 

Kod ultrazvučnog pregleda kolenane može da se vidi unutrašnjost zgloba, zato što kost ne propušta ultrazvučni zrak. 

Koje usluge nudimo?
Nudimo ultrazvuk kolena vrhunskog kvaliteta u našoj ambulanti ili u vašem domu, bez stresa i potrebe da napustite svoj dom ili ustanovu za negu.

Kakvom opremom raspolaže naša ambulanta?
Naša ambulanta (dijagnostički centar) raspolaže najsavremenijim mobilnim ultrazvučnim aparatom visoke rezolucije. Zahvaljujući najnovijoj generaciji ultrazvučnih sondi u mogućnosti smo da uradimo ultrazvučne preglede najvišeg kvaliteta svih delova tela, zglobova, doppler preglede i specijalne preglede ultrazvukom.

Koji lekari obavljaju ultrazvučne preglede?
Naši lekari su iskusni eksperti za ultrazvučne preglede i radiologiju, sa više od 30 godina kliničkog iskustva.

Da li možemo da uradimo ultrazvučni pregled u vašem domu?
Naravno da možemo jer posedujemo mobilni ultrazvučni aparat koji omogućava da uradimo ultrazvučni pregled u vašem domu. Mobilne ultrazvučne usluge postaju sve popularnije jer pacijenti traže medicinsku negu u poznatom okruženju.

Za koje vreme možemo da dođemo na vašu adresu?
Maksimalno vreme za dolazak na vašu adresu na teritoriji Beograda je 2 sata. Od trenutka kada dobijemo zahtev za ultrazvučni pregled, potrebno je samo 2 sata da vam dostavimo izveštaj o ultrazvučnom pregledu!

Fizikalna terapija Focus Fizikal pruža najbolju uslugu u skladu sa napretkom u mobilnoj industriji, ultrazvučne dijagnostike.

Besplatne Viber konsultacije sa lekarom specijalistom
Za besplatne konsultacije sa lekarom specijalistom molimo vas da nas pozovete ili da pošaljete poruku preko Vibera na sledeći broj: 064 469 73 73.