Ultrazvuk ramena, rame ultrazvučni pregled: Beograd, Srbija

Ultrazvuk ramena

Ultrazvuk ramena | Fizikalna terapija Beograd
Zglob ramena

Muči Vas bol u ramenu? Prvo ćemo objasniti šta sve čini rame. Zglob ramena čine tri kosti: gornji deo nadlaktice (humerus), lopatica i ključna kost. Čitav rameni zglob obavijen je zglobnom kapsulom ispunjenom tečnošću koja podmazuje zglob i čini da on pravilno funkcioniše. Ukoliko zglob izgubi svoju pokretljivost ili deo pokretljivosti, kao posledica toga javlja se smanjeno lučenje te tečnosti i dalje komplikacije (artroza, krepitacije, smrznuto rame, kontrakture u samom zglobu). Zidove kapsule čine ligamenti koji spajaju mišić za kost.

Dinamičke stabilizatore ramena čine ćetiri mišića: supraspinatus, infraspinatus, teres minor i subscapularis. Oni su odgovorni da humerus stoji čvrsto u čašici. Rame je najpokretljiviji zglob u našem telu, pa su i povrede veoma česte.

Uzroci i simptomi

Postoji nekoliko mogućih uzroka za bol u ramenu:

  • Upala - infekcija ili povreda dela ramena. U određenom delu ramena se može pojaviti crvenilo, otok i bol. Osećate da je deo ramena "vruć". Ovi simptomi se javljaju kao prirodna reakcija tela na infekciju ili povredu.
  • Trauma (povreda) ili oštećenje mišića i tetiva oko ramena - vaše držanje u gornjem delu tela ili vrate može da prouzrokuje bol u ramenu ili napetost u mišićima između vrata i ramena. Ovaj bol se javlja kao posledica nepravilnog sedenja za računarom ili stajanja;
  • Upala u bursi - jastučić ispunjen tečnošću koji normalno pomaže da se mišići i tetive klize glatko preko kostiju ramena;
  • Oštećenje kostiju i hrskavice ramena - artritis je najčešći uzrok za ovaj tip bola u ramenu.

Bol u ramenu je jedan od najčešćih razloga zašto se ljudi javljaju na fizikalnu terpiju. Bol u ramenom delu se vrlo često javlja noću (to je često bol u predelu tetive bicepsa brachii sa prednje strane ramena, ili u samom vrhu ramena tetiva supraspinatusa).

Sam uzrok bola u ramenu može biti različit i zbog toga dijagnostika u cilju otkrivanja uzroka bola vrlo važnaUzroci bola u ramenu mogu nastati kao posledica traume (povreda), mikrotraume preopterećenosti, hladnoće itd.

Upala tetive u ramenu ili stvaranje kalcifikata u samom mišiću takođe mogu da budu uzrok bola. Pacijenti u početku zanemaruju taj bol i pokušavaju da ga ublaže kremama ili primenom analgetika. Nažalost, bol ne prolazi ako koristite kreme ili analgetike, već se vremenom čak i pojačava. Sam zglob ramena je manje pokretljiv zbog bola, zbog čega se zglob ne podmazuje. To dovodi do jačeg bola u ramenu u toku dana i noći.

Pojava kalcifikata u mišiću ramena vezuje se za prenaprezanje tog dela, a kao posledica toga dolazi do mikropovrede samog mišića. Kalcifikat izgleda kao "mali greben" koji pacijent oseća prilikom pokreta

Ultrazvuk ramena
Ultrazvuk ili ultrazvučni pregled zgloba ramena i okolnih struktura je neinvazivna dijagnostička metoda koja uz pomoć ultrazvučnih talasa daje prikaz stanja mišića, tetiva, ligamenata i zglobova. Koristi se u otkrivanju uganuća,  istegnuća, rascepa i drugih promena na mekim tkivima. Pregled traje  15-30 minuta, a po potrebi i duže.

Ultrazvuk ramena prikazuje oštećenja mekih tkiva bolje od rengena, hrskavica malih zglobova, ciste ili tumore.  Ultrazvučni pregled mekih tkiva jasno pokazuje moguća oštećenja na mekim tkivima u ramenu. 

Kod ultrazvučnog pregleda ramena ne može da se vidi unutrašnjost zgloba, zato što kost ne propušta ultrazvučni zrak. 

Koje usluge nudimo?
Nudimo ultrazvuk ramena vrhunskog kvaliteta u našoj ambulanti ili u vašem domu, bez stresa i potrebe da napustite svoj dom ili ustanovu za negu.

Kakvom opremom raspolaže naša ambulanta?
Naša ambulanta (dijagnostički centar) raspolaže najsavremenijim mobilnim ultrazvučnim aparatom visoke rezolucije. Zahvaljujući najnovijoj generaciji ultrazvučnih sondi u mogućnosti smo da uradimo ultrazvučne preglede najvišeg kvaliteta svih delova tela, zglobova, doppler preglede i specijalne preglede ultrazvukom.

Koji lekari obavljaju ultrazvučne preglede?
Naši lekari su iskusni eksperti za ultrazvučne preglede i radiologiju, sa više od 30 godina kliničkog iskustva.

Da li možemo da uradimo ultrazvučni pregled u vašem domu?
Naravno da možemo jer posedujemo mobilni ultrazvučni aparat koji omogućava da uradimo ultrazvučni pregled u vašem domu. Mobilne ultrazvučne usluge postaju sve popularnije jer pacijenti traže medicinsku negu u poznatom okruženju.

Za koje vreme možemo da dođemo na vašu adresu?
Maksimalno vreme za dolazak na vašu adresu na teritoriji Beograda je 2 sata. Od trenutka kada dobijemo zahtev za ultrazvučni pregled, potrebno je samo 2 sata da vam dostavimo izveštaj o ultrazvučnom pregledu!

Fizikalna terapija Focus Fizikal pruža najbolju uslugu u skladu sa napretkom u mobilnoj industriji, ultrazvučne dijagnostike.

Besplatne Viber konsultacije sa lekarom specijalistom
Za besplatne konsultacije sa lekarom specijalistom molimo vas da nas pozovete ili da pošaljete poruku preko Vibera na sledeći broj: 064 469 73 73.