Luxatio, fizikalna terapija ramena, lečenje bola, Beograd Srbija.

Luxatio - iščašenje akroklavikularnog zgloba

Luxatio - iščašenje akroklavikularnog zgloba | Fizikalna terapija ramena

Najčešći problemi akroklavikularnog zgloba su artritis, prelom i dislokacija odnosno iščašenje. Češće se javlja kod sportista, vežbača naročito dizača tegova. Lečenje može biti konzervativno (fizikalna terapija , lekovi ) i operativno.
Iščašenje AC zgloba predstavlja rascep AC ligamenata sa ili bez rascepa korakoklavikularnih ligamenata. Nastaje kao posledica direktnog pada na rame.

ANATOMIJA AKROKLAVIKULARNOG ZGLOBA

Akroklavikularnog zglob čine lopatica i ključna kost. Između zglobnih površina nalazi se hrskavica, nalik meniskusu koji nakon 40. god života polako iščezava. Zglob je minimalno pokretan, u njemu se izvode pokreti klizanja, dok su rotacioni pokretni minimalni. Stabilizatori AC zgloba su:

  • zglobna kapsula
  • akroklavikularni ligamenti (prednji zadnji gornji i donji)
  • korakoklavikularni ligamenti (CC trapziodni i konoidni ligamenti ) koji kontrolišu pokrete u vertikalnoj ravni i odgovorni su za donju i gornju stabilnost.

Dinamički stabilizatori zgloba su:

  • prednji deo deltoidnog mišića
  • trapeziodni mišić

DIJAGNOSTIKA

Dijagnostika se postavlja na osnovu kliničkog pregleda i radiografija . Dijagnosticki ultrazvuk omogućava uvid u stanje ligamenata i oko ih mišićnih pripoja , kao i odredjivanju stepena iščašenja AC zgloba. U odredjenim slučajevima može uraditi CT skener i MRI magnet ramena.

KLINIČKA SLIKA
Bol je dominantan simptom i pacije t oseća u predelu iznad AC zgloba a može u da se širi u trapeziodni mišić.
Palpatorno je prisutna bolna osetljivost u predelu AC zgloba , nestabilnost AC zgloba i fenomen dirke -prilikom pritiska na kljucnu kost ona se vraća u nivo zgloba, a potom se ponovo oduže.

KLASIFIKACIJA IŠČAŠENJA AC ZGLOBA
I tip. - nema nestabilnosti , prisutno istegnuće ligamenata
II tip - iščašenje uz rascep AC ligamenata dok su CC očuvani.
III tip - iščašenje , rascep i AC i CC ligamenta
IV tip- kljucna kost iščašena ka pozadi
V tip- i rascep trapziodne fascije
VI tip - veoma redak tip , iščašenje ključne kosti na dole

LEČENJE IŠČAŠENJA Ac ZGLOBA
Lečenje može biti neoperativno i operativno. Neiperativno lecenje je za tip I I Tip II i sastoji se u nošenju mitele radi rasterecenja mišića oko ramenog pojasa. Fizikalna terapija je metoda izbora u ovim slučajevima koja ima za cilj da regenerise zahvacenu regiju i vrati pokretljivost i smanji bolnost . Ima za cilj da vrati pacijenta nakon 6 nedelja svakodnevnim aktivnostima.
Oporavak nakon operacije iščašenja AC zgloba ima za cilj da u prvoj fazi oporavka poboljša cirkulaciju zgloba ramena uz pomoć fizkalnih procedura kao i pasivnih vezbi kako bi se odrazavala pokretljivost ramena. Naša ordinacija poseduje ROBOTA za rame koji nam omogućava da na precizan način i uz nadzor lekara održimo pokretljivost ligamenta tog aparata. Ova faza traje 6 nedelja nakon čega se uvode aktivne Vezbe kako bi se ojačala cela regija ramena. Naši iskusni terapeuti sprovode kineziterapiju strogo individualno.

Javite se ukoliko imate bilo koje pitanje. Stojimo vam na raspolaganju.