Magnetna terapija (elektromagnetna), fizikalna terapija Beograd

Magnetna terapija

Magnetna, Fizikalna terapija Beograd

Magnetna terapija je nezaobilazna procedura u fizikalnoj terapiji. Ova vrsta terapije pokazuje niz prednosti u lečenju pre svega zbog širokog spektra oboljenja gde se može primeniti, pacijenti je jako dobro podnose i ima mali broj kontraindikacija. Magnetna terapija zajedno sa laserom predstavlja osnovu svakog terapijskog protokola u našoj ambulanti.

Magnetna terapija deluje od nivoa ćelije, preko organa do organizma u celini i dejstva su sledeća:

  • Antiedematozno i antiinflamatorno (smanjuje otok i zapaljenje)
  • analgetsko (smanjuje bol)
  • ubrzanje regeneracije tkiva (zarastanje rana, preloma kostiju, povreda)

Niskofrekvetno magnetno polje utiče na ćelijsku membranu tako što povećava njenu propustljivost. Time se ubrzava ćelijski metabolizam i povećava iskoristljivost kiseonika i hranljivih materija u tkivu. Kod bolesti taj promet materija je usporen na nivou ćelije i njegovim ubrzavanjem podstičete ozdravljenje.

Kao posledica dejstva magnetnog polja dolazi do vazodilatacije (širenja) krvnih sudova i bolje prokrvljenosti tkiva na koje smo delovali.

Magnetna terapija se može aplikovati lokalno na ograničenom polju i time se izbegavaju bilo kakvi sporedni efekti na druge sisteme u telu. Time je broj kontraindikacija sveden na minimum što je i jedna od najvećih prednosti magnetne terapije.

Može se aplikovati i kroz odeću pa čak i gips što je čini terapijom izbora kod stanja koje zahtevaju dugotrajnu imobilizaciju.

  • Prednosti terapije - Pokazuje niz prednosti u lečenju širokog aspekta oboljenja, pacijenti je dobro podnose.
  • Delovanje terapije - Terapija deluje od nivoa ćelija preko organa do organizma u celin.
  • Širenje krvnih sudova - Kao posledica dejstva magnetnog polja dolazi do širenja krvnih sudova.