Bol u laktu, lečenje bola, fizikalna terapija lakta, Beograd, Srbija.

Bol u laktu

Fizikalna terapija lakta | Bol u laktu

Najčešći uzroci bola u laktu uključuju:

1. Teniski lakat (lateralni epikondilitis): Ovo stanje karakteriše bol u spoljnom delu lakta. Nastaje kao posledica prekomernog opterećenja mišića podlaktice, često usled ponavljajućih pokreta kao što su udarci u tenisu ili drugi pokreti koji opterećuju lakat.

2. Golferov lakat (medijalni epikondilitis): Slično teniskom laktu, golferov lakat uzrokuje bol u unutrašnjem delu lakta. Ovo stanje takođe proističe iz prekomernog opterećenja mišića i tetiva u tom području, što može biti rezultat ponavljajućih pokreta poput golfa ili drugih aktivnosti.

3. Bursitis: Upala burze u području lakta može izazvati bol i oticanje. Burze su vrećice ispunjene tečnošću koje pomažu u smanjenju trenja između tetiva, mišića i kostiju, a upala može biti posledica prekomernog opterećenja ili povrede.

4. Kompresija nerva: Kompresija nerva u području lakta može izazvati bol, trnce i slabost u ruci i prstima. Primer za to je kubitalni tunel sindrom, koji nastaje kada se nerv ulnaris komprimira dok prolazi kroz kubitalni tunel u lakatnom području.

5. Prelomi: Povrede kao što su prelomi kostiju u području lakta takođe mogu izazvati bol.

6. Artroza: Degenerativna bolest zglobova može zahvatiti i lakat, što može uzrokovati bol i ograničenu pokretljivost.

7. Tendinitis: Upala tetiva u području lakta može biti uzrokovana preteranim opterećenjem ili ponavljajućim pokretima.

Ovo su samo neki od mogućih uzroka boli u laktu, a precizna dijagnoza zahteva medicinsku procenu od strane stručnjaka kao što su lekar ortoped ili fizioterapeut. Naš tim je uvek spreman da vas pregleda, predloži snimanje ukoliko je potrebno i na osnovu dodatnih konsultacija odredi terapije koje će vam pomoći da se rešite bola u laktu.

Fizikalna terapija za lečenje bola u laktu može uključivati različite tehnike i metode, a neke od najčešćih uključuju:

1. Vežbe jačanja i istezanja: Specifične vežbe dizajnirane za jačanje mišića podlaktice, nadlaktice i ramenog pojasa mogu pomoći u stabilizaciji i podršci lakatnom zglobu. Takođe, vežbe istezanja mogu pomoći u opuštanju zatečenih mišića i tetiva.

2. Masaža: Masaža može pomoći u opuštanju mišića, poboljšanju cirkulacije krvi i smanjenju bola. Različite tehnike masaže mogu se koristiti u zavisnosti od stanja pacijenta i simptoma.

3. Elektroterapija: Tehnike poput transkutane električne nervne stimulacije (TENS) ili električne stimulacije mišića mogu se koristiti za smanjenje bola i poboljšanje funkcije mišića u području lakta.

4. Ultrazvučna terapija: Ultrazvučna terapija može pomoći u smanjenju zapaljenja i ublažavanju bola u području lakta. Ova tehnika koristi visokofrekventne zvučne talase za prodor u tkivo i podsticanje procesa ozdravljenja.

5. Terapija hladnoćom i toplotom: Primena leda može pomoći u smanjenju otoka i zapaljenja, dok primena toplote može opustiti mišiće i poboljšati cirkulaciju krvi. Ove terapije se obično primenjuju naizmenično u zavisnosti od stanja pacijenta i preporuka terapeuta.

6. Tehnike mobilizacije zglobova: Fizioterapeut može primeniti različite tehnike mobilizacije i manipulacije kako bi poboljšao pokretljivost lakta i smanjio bol.

Ovi tretmani često se kombinuju kako bi se postigao najbolji mogući rezultat i olakšalo pacijentu. Važno je da terapija bude individualno prilagođena potrebama i stanju svakog pacijenta. Pozovite nas i rešite se uspešno bola u laktu.