Fizikalna terapija lakta, bol u laktu, lečenje bola, Beograd, Srbija.

Fizikalna terapija lakta

Fizikalna terapija lakta | Lečenje bola u laktu

Bol u laktu može imati različite uzroke, a neki od njih mogu biti:

1. Teniski lakat (lateralni epikondilitis): Ovo je stanje koje se javlja kao rezultat prekomernog opterećenja mišića i tetiva u području lakta, često zbog ponavljajućih pokreta kao što su udarci u tenisu, ali i drugi pokreti koji opterećuju lakat.

2. Golferov lakat (medijalni epikondilitis): Slično teniskom laktu, golferov lakat uzrokuje bol u unutrašnjem delu lakta zbog prekomernog opterećenja mišića i tetiva.

3. Bursitis: Ovo je upala burze, koja je mala vrećica puna tečnosti koja se nalazi između kostiju, tetiva i mišića kako bi smanjila trenje. Upala burze u lakatnom području može uzrokovati bol u laktu.

4. Prelomi: Povrede kao što su prelomi kostiju u području lakta mogu uzrokovati bol.

5. Artroza: Ovo je degenerativna bolest zglobova koja se može javiti u bilo kojem zglobovnom području uključujući i lakat.

6. Upala tetiva: Upala tetiva u području lakta može biti uzrok bola, kao što je tendinitis.

7. Kompresija nerva: Kompresija nerva u području lakta, kao što je kubitalni tunel sindrom, može uzrokovati bol, trnce i slabost u ruci i prstima.

Ovi su samo neki od mogućih uzroka boli u laktu, a precizna dijagnoza može zahtevati medicinsku procenu od strane stručnjaka poput lekara opšte prakse, ortopeda ili fizioterapeuta.

Fizikalna terapija lakta je terapijski pristup koji se koristi za tretiranje različitih stanja i povreda lakta. Ovaj tretman može uključivati razne tehnike i metode kako bi se poboljšala pokretljivost, smanjila bol i podstakla rehabilitacija lakta.

Evo nekoliko uobičajenih tehnika fizikalne terapije koje se koriste za tretiranje problema s lakatom:

1. Terapija vežbanjem: Fokusira se na jačanje mišića oko zgloba lakta kako bi se poboljšala stabilnost i pokretljivost.

2. Masaža: Masaža može pomoći u smanjenju bola, opuštanju mišića i poboljšanju cirkulacije krvi u području lakta.

3. Toplotna terapija: Primena toplote može pomoći u opuštanju mišića, smanjenju bola i poboljšanju cirkulacije krvi. Primeri uključuju tople obloge ili parafinske kupke.

4. Hladna terapija: Primena hladnoće može smanjiti oticanje, upalu i ublažiti bol. Primeri uključuju ledene obloge ili krioterapiju.

5. Elektroterapija: Ova tehnika koristi električne impulse kako bi stimulisala mišiće i smanjila bol.

6. Trakcija: Ovo je tehnika koja se koristi za istezanje i rastezanje zgloba lakta radi poboljšanja pokretljivosti.

7. Ultrazvučna terapija: Koristi se ultrazvučna energija kako bi se podstakla cirkulacija krvi, smanjila bol i podstaklo ozdravljenje tkiva.

8. Ortopedska pomagala: U nekim slučajevima, nošenje ortopedskih aparata poput ortoza može pomoći u podršci i stabilizaciji lakta tokom rehabilitacije.

Ovo su samo neki od primera tehnika koje se mogu koristiti u fizikalnoj terapiji lakta. Doktor i naš iskusni fizijatar će odabrati odgovarajuće metode u zavisnosti od specifičnog stanja ili povrede pacijenta kako bi postigao najbolje rezultate rehabilitacije. Vaše je samo da nas pozovete.