Teniski lakat, bol u laktu, lečenje bola, Beograd, Srbija.

Teniski lakat - lečenje

Fizikalna terapija lakta | Teniski lakat - lečenje

Šta je "teniski lakat"?

Teniski lakat, poznat i kao lateralni epikondilitis, stanje je u kojem spoljašnji deo lakta postaje bolan i osetljiv. Obično je uzrokovan prekomernom upotrebom mišića i tetiva u podlaktici i oko lakatnog zgloba. Iako se naziva teniski lakat, nije ograničen samo na tenisere; može uticati na bilo koga ko ponavljano koristi mišiće podlaktice, kao što su slikari, vodoinstalateri i stolari.

Simptomi se obično postepeno razvijaju i mogu varirati od blage nelagodnosti do teških bolova. Tretman obično uključuje odmor, terapiju ledom, lekove protiv upala i vežbe fizikalne terapije kako bi se ojačali mišići i poboljšala fleksibilnost. U nekim slučajevima može se preporučiti i steznik ili šina kako bi se smanjio napor na pogođenom području.

Ako simptomi potraju ili se pogoršaju, važno je konsultovati se sa zdravstvenim profesionalcem radi dalje procene i opcija lečenja.

Simptomi teniskog lakta, ili lateralnog epikondilitisa, obično uključuju:

  1. Bol duž spoljašnjeg dela lakta: Glavni simptom je bol duž spoljašnjeg dela lakta, koji može biti blag do vrlo intenzivan. Bol se često pojačava prilikom pritiskanja na spoljašnji deo lakta ili prilikom savijanja i pružanja ruke.

  2. Bol pri hvatanju i podizanju predmeta: Osećaj bola se obično pojačava prilikom hvatanja i podizanja predmeta, posebno ako se to radi sa ispruženom rukom ili rukom koja je savijena prema unutra.

  3. Slabost u podlaktici: Osoba može primetiti slabost u mišićima podlaktice, što može otežati obavljanje svakodnevnih aktivnosti koje uključuju hvatanje i podizanje.

  4. Osetljivost i bol prilikom dodira: Koža oko spoljašnjeg dela lakta može postati osetljiva na dodir, a pritisak na ovo područje može izazvati dodatnu nelagodnost.

  5. Bol pri pružanju šake: Osoba može osećati bol prilikom pružanja šake, posebno ako istovremeno rotira šaku prema gore.

  6. Bol pri pokušaju stiska: Pokušaj stiska ili stiskanja ruke može izazvati bol u spoljašnjem delu lakta.

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da se konsultujete sa lekarom radi procene i odgovarajućeg tretmana.

Fizikalna terapija često igra ključnu ulogu u lečenju teniskog lakta. Evo nekoliko uobičajenih terapijskih pristupa:

1. Vežbe jačanja i istezanja: Fizioterapeut može preporučiti niz vežbi koje ciljaju jačanje mišića podlaktice i smanjenje pritiska na tetive koje su povezane sa spoljašnjim delom lakta. Ove vežbe mogu uključivati različite vrste otpora, kao što su elastične trake ili tegovi.

2. Terapija hladnoćom i toplotom: Primena leda na zahvaćeno područje može pomoći u smanjenju otoka, upale i bolova. Nakon toga, primena toplote može pomoći u opuštanju mišića i poboljšanju cirkulacije.

3. Tehnike tapinga: Fizioterapeut može koristiti specifične tehnike tapinga kako bi podržao i stabilizovao lakat, smanjio pritisak na tetive i olakšao bol.

4. Ergonomske promene: Fizioterapeut može prilagoditi vašu tehniku izvođenja aktivnosti kako bi se smanjio stres na podlaktici i lakatnom zglobu. To može uključivati promene u položaju ruke, načinu podizanja predmeta ili upotrebu ergonomskih pomagala.

5. Elektro terapija: Elektroterapija je uobičajeni deo fizikalne terapije za tretiranje teniskog lakta.

6. Laserska terapija: Laser terapija, poznata i kao laserska terapija niske i visoke intenziteta, može biti korisna komponenta fizikalne terapije za tretiranje teniskog lakta.

Važno je redovno sarađivati sa fizioterapeutom kako biste postigli najbolje rezultate. Stojimo vam na raspolaganju za sva vaša dodatna pitanja.