Ultrazvuk kuka, ultrazvučni pregled kukova: Beograd, Srbija

Ultrazvuk kuka

Ultrazvuk kuka | Fizikalna terapija Beograd
Šta je kuk?
Kukovi predstavljaju jedan od nosećih zglobova donjih ekstremiteta kod čoveka. Važni su za uspravan položaj i hod čoveka. Zglob kuka se sastoji iz 2 dela:
  1. Čašice (acetabuluma)
  2. Glave i vrata butne kosti (caput et colli femoris).
Uzroci i simptomi
Pitate se kakva su oštećenja na vašim kukovima? Osećate bol u kukovima? Bol u kuku može da potiče iz samog zgloba kuka, zatim iz okolnih tetiva, sluznih kesica, butne kosti, ili pak da se projektuje iz kičme. Bol u preponi, odnosno prednjoj strani kuka najčešće potiče od osteoartritisa odnosno koksartroze, zatim koksitisa, odnosno zapaljenja zgloba kuka, nekada potiče od preponske kile ili uvećanih limfnih žlezda u preponi.

Bol sa spoljanje strane kuka najčešće potiče od trohanteričnog burzitisa, zapaljenja pripoja srednjeg glutealnog mišića, kompresije na bočni butni kožni nerv ili se pak projektuje iz kičme.

Bol sa zadnje strane kuka se javlja zbog zapaljenja ishioglutealne burze, zapaljenja sakroilijačnog zgloba ili se projektuje iz kičme.

Koksartroza
Bol kod koksartroze se javlja u preponi, obično prilikom hoda. Bol je praćen ograničenom pokretljivošću. Često se javlja i grč mišića unutrašnje strane buta. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda, radiografije i po potrebi ultrazvučnog pregleda.

U početnim fazama koksartroza može vrlo uspešno da se leči primenom hijaluronske kiseline. 

Koksitis
Koksitis je zapaljenje zgloba kuka. Najčešće se javlja kod pacijenata koji boluju od tzv. seronegativnih spondiloartropatija. Uvek, kada kod mladih pacijenata, naročito muškaraca, ostoji bol u kuku mora se isključiti sumnja na koksitis. Tada je obavezno uraditi ultrazvučni pregled kako bi se utvrdilo da li postoji izliv u zglobu kuka.

Trohanterični burzitis
Trohanterični burzitis se češće javlja kod starijih, obično gojaznih pacijenata. Bol se javlja sa spoljašnje strane kuka, često je vrlo intenzivan i nekada otežava hod. Pacijenti se žale da ne mogu da legnu na obolelu stranu. Dijagnoza se postavlja klinički i ultrazvučnim pregledom, a terapija se u najvećem broju slučajeva sprovodi lokalnom primenom kortikosteroida.

Sakroilitis
Sakroiliitis je zapaljenje sakroilijačnog zgloba i najčešće se javlja u okviru grupe bolesti koje se nazivaju spondiloartropatije. Među njima je najpoznatija Behtereva bolest ili ankilozirajući spondilitis. Bol se javja tokom noći i u ranim jutarnjim satima. Praćen je obično dugotrajnom jutarnjom ukočenošću. Lečenje se sprovodi nesteroidnim antiinflamatornim lekovima, a nekada i primenom biološke terapije.

Projektovani bol iz kičme
Bol sa zadnje strane kuka je vrlo često bol koji se projektuje iz kičmenog stuba. Najčšće se radi o radikulopatiji, odnosno bolu koji potiče od oštećenja korenanova kičmenih žvaca. Bol je najčešće izazvan ’’iskakanjem’’ međupršljenskog diska.

Bol se javlja u kičmi, sa zadnje strane kuka, a često se širi duž noge i nekada ide sve do prstiju. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda, a po potrebi se radi i dodatna dijagnostika, kao što je elektromiografija ili magnetna rezonanca.

Ultrazvuk kuka
Ultrazvuk ili ultrazvučni pregled kuka je bezbolna metoda koja na bazi ultrazvučnog zraka pokazuje da li postoji isčašenje kuka, određene zapaljenske promene u zglobu kuka, uvećanje limfnih žlezda u preponama ili određene degenerativne promene u tkivu kukova. 

Ultrazvuk prikazuje oštećenja mekih tkiva bolje od rengena, hrskavica malih zglobova, ciste ili tumore.  Ultrazvučni pregled mekih tkiva jasno pokazuje moguća oštećenja na mekim tkivima u kukovima. 

Kod ultrazvučnog pregleda ne može da se vidi unutrašnjost zgloba kuka, zato što kost ne propušta ultrazvučni zrak. 

Koje usluge nudimo?
Nudimo ultrazvuk kukova vrhunskog kvaliteta u našoj ambulanti ili u vašem domu, bez stresa i potrebe da napustite svoj dom ili ustanovu za negu.

Kakvom opremom raspolaže naša ambulanta?
Naša ambulanta (dijagnostički centar) raspolaže najsavremenijim mobilnim ultrazvučnim aparatom visoke rezolucije. Zahvaljujući najnovijoj generaciji ultrazvučnih sondi u mogućnosti smo da uradimo ultrazvučne preglede najvišeg kvaliteta svih delova tela, zglobova, doppler preglede i specijalne preglede ultrazvukom.

Koji lekari obavljaju ultrazvučne preglede?
Naši lekari su iskusni eksperti za ultrazvučne preglede i radiologiju, sa više od 30 godina kliničkog iskustva.

Da li možemo da uradimo ultrazvučni pregled u vašem domu?
Naravno da možemo jer posedujemo mobilni ultrazvučni aparat koji omogućava da uradimo ultrazvučni pregled u vašem domu. Mobilne ultrazvučne usluge postaju sve popularnije jer pacijenti traže medicinsku negu u poznatom okruženju.

Za koje vreme možemo da dođemo na vašu adresu?
Maksimalno vreme za dolazak na vašu adresu na teritoriji Beograda je 2 sata. Od trenutka kada dobijemo zahtev za ultrazvučni pregled, potrebno je samo 2 sata da vam dostavimo izveštaj o ultrazvučnom pregledu!

Fizikalna terapija Focus Fizikal pruža najbolju uslugu u skladu sa napretkom u mobilnoj industriji, ultrazvučne dijagnostike.

Besplatne Viber konsultacije sa lekarom specijalistom
Za besplatne konsultacije sa lekarom specijalistom molimo vas da nas pozovete ili da pošaljete poruku preko Vibera na sledeći broj:  064 469 73 73.