Physical medicine, physical therapy, rehabilitation, recovery, Focus focus

Physical Medicine

Physical therapy | Physical Medicine

Fizikalna medicina je grana medicine koja se bavi dijagnozom, lečenjem i rehabilitacijom različitih stanja i povreda korišćenjem različitih fizičkih metoda i tehnika. Evo pregleda ključnih aspekata fizikalne medicine na srpskom jeziku:

Uzroci i stanja

 • Uzroci i stanja: Fizikalna medicina se koristi za lečenje različitih stanja i povreda, uključujući sportske povrede, neurološke poremećaje, hronične bolove, degenerativne bolesti, povrede kičme, i slično. Povrede mogu nastati kao posledica profesionalnog ili rekreativnog bavljenja sportom ali i kao posledica svakodnevnog života to je nedovoljnog vežbanja. Ovo nam govori da bez obzira u kakvoj smo formi ili ne, svima nam se može desiti da budemo pacijenti fizikalne medicine i da nam je potrebna fizikalna terapija radi bržeg i kvalitetnijeg oporavka.

Vrste terapija

 • Elektroterapija: Koristi električne impulse za lečenje bolova, poboljšanje cirkulacije i smanjenje upale.
 • Termoterapija: Koristi toplotu za ublažavanje bolova, opuštanje mišića i poboljšanje pokretljivosti.
 • Hidroterapija: Terapija vodom koja može uključivati ​​kupke, tuševe ili vežbe u vodi za rehabilitaciju.
 • Kineziterapija: Vežbe i pokreti koji se koriste za poboljšanje snage, pokretljivosti i funkcije tela.
 • Masaža: Ručne tehnike masaže koje se koriste za opuštanje mišića, poboljšanje cirkulacije i smanjenje stresa.
 • Ultrazvučna terapija: Koristi visokofrekventne zvučne talase za tretiranje povreda mekih tkiva.

Pregledi i dijagnostika

 • Pregledi: Fizijatri, specijalisti fizikalne medicine, obavljaju pregled i procenjuju stanje pacijenta kako bi odredili najefikasniji tretman.
 • Dijagnostika: Na osnovu pregleda, dijagnostikuju se problemi vezani za mišiće, zglobove, nerve i druge strukture.

Vežbe i rehabilitacija

 • Vežbe: Specifične vežbe se preporučuju kao deo rehabilitacionog procesa kako bi se poboljšala pokretljivost, snaga i funkcija tela.
 • Rehabilitacija: Proces rehabilitacije u fizikalnoj medicini obuhvata terapije, vežbe i druge intervencije koje pomažu pacijentima da povrate optimalnu funkciju nakon povreda ili stanja.

O nama

Ambulanta za fizikalnu terapiju Focus Fizikal pruža usluge u oblasti fizikalne medicine i fizikalne terapije. Fokusiramo se na terapije koje koriste fizičke metode kao što su ultrazvučna terapija, laser, elektroterapija ali i na masažu i vežbe i u mogućnosti smo da vam pružimo efikasnu rehabilitaciju i olakšanje od različitih stanja i povreda.

Fokus fizikal čini tim stručnjaka koji uključuje fizijatre, fizioterapeute, terapeute za rehabilitaciju i druge specijaliste koji zajedno rade na pružanju personalizovane nege i tretmana svakom pacijentu našem pacijentu.

Ako imate potrebu za fizikalnom medicinom, terapijom ili rehabilitacijom, Ambulanta za fizikalnu terapiju Focus Fizikal je pravo mesto gde treba da započnete svoje lečenje ili oporavak. Pozovite nas kako biste saznali više o našim uslugama, timu stručnjaka i kako bi ste zakazali termin.